Турската лира поскъпва въпреки политическото напрежение в страната

Пазарен коментар на Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, В развитие, 17.04.2019

Турската лира поскъпва спрямо долара за втори пореден ден, след като по-рано тази седмица премина равнището от 5,82 лири за долар. Това каза Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Доходността по 10-годишните държавни облигации се покачва за трети пореден ден, достигайки ниво от над 18%. Индексът Borsa Istanbul бележи двудневно повишение, воден от увеличението в цените на банковите акции“.

По-рано тази седмица стана ясно, че темпът на ръст на заявките за безработица в Турция се е увеличил до 14,7% през януари – най-високото равнище от десетилетие, добави Демокан.

Сериозните загуби на работни места подчертават икономическите трудности пред страната, след като навлезе в първата си рецесия от десетилетие, коментира още тя.

Инвеститорите са притеснени от исканията на президента Реджеп Ердоган за провеждането на повторни местни избори в Истанбул, след като стана ясно, че управляващата Партия на справедливостта и развитието губи вота в общината“.

Целия разговор чуйте във видеото.

Последни новини
Още от Пазари