Европейските акции стартираха положително новия месец

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg Лондон, В развитие, 01.04.2019

Световните акции се насочват към положителен старт на април, след като силни производствени данни от Китай подпомогнаха успокояването на опасенията за забавяне в глобалния ръст. След най-доброто си тримесечие от 4 години насам индексът Stoxx 600 е твърдо на положителна територия тази сутрин. Всички основни европейски пазари са на зелена територия, като индексът DAX е нагоре с 1% - най-добре представящият се. Това заяви Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" с водещ Николай Кръстев.

Европейските автопроизводители също отчитат поскъпване в акциите – най-силното от 3 месеца, след като производственият индекс PMI в Китай за март надхвърли и най-високите прогнози от проучване на Bloomberg, уточни Потс.

"Положителното настроение идва, въпреки че производствените данни за Европа са на най-ниското си равнище от 2013. В Азия китайските акции скочиха до най-високото си равнище от май, докато акциите в Хонконг навлязоха в бичи пазар. Фючърсите по S&P 500, Dow Jones и Nasdaq всички сочат към значителни ръстове при отваряне на американските борси по-късно днес".

Турската лира поевтиня, след предварителните резултати от местните избори този уикенд в Турция, според които популярността на президента Ердоган е поставена на изпитание в ключовите градове в държавата, подчерта Юън Потс. "Валутата поевтиня с над 2% към долара, а овърнайт суоп лихвите скочиха до 150%. Това е знак, че условията по финансиране на офшорния пазар остават затегнати, след като властите миналата седмица организираха "short squeeze", за да стимулират поскъпване на валутата", допълни той.

"Паундът задържа ръстове, докато промишлените данни за Великобритания достигнаха 13-месечен връх при запасяване заради Brexit. Камарата на общините също така се подготвя да гласува алтернативни възможности на плана на премиера Тереза Мей. А доларът леко поевтиня след 4 дни на ръстове".

 

Последни новини
Още от Пазари