Турската лира губи от стойността си спрямо долара за трети ден

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, В развитие, 13.02.2019

Турската лира отслабва спрямо долара за трети пореден ден и е една от най-зле представящите се валути на развиващите се пазари днес. Индексът Borsa Istanbul се покачва за втори ден, воден от банковите акции. Доходността на 10-годишните държавни облигации в Турция нараства за втори ден. Това съобщи Симин Демокан, пазарен анализатор, Bloomberg Истанбул, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"В понеделник получихме данните за БВП – през миналото тримесечие икономиката се е свила най-силно от 2009 година насам и сега Турция е в техническа рецесия, след валутната криза през август, грешните политически ходови и дипломатическия спор със САЩ. Това свиване няма как да дойде в по-лошо време за президента Ердоган, тъй като страната се готви за местни избори в края на месеца", каза Демокан.

Според пазарния анализатор тези рискове отново подлагат централната банка на Турция под изстрелите на Ердоган, като инвеститорите се опасяват, че докато икономиката се свива, централната банка ще се окаже под натиск да започне улесняване на паричната политика преждевременно, а това вероятно ще предизвика разпродажба на турските активи.

Гледайте целия коментар във видео материала.

 

 

 

 

Последни новини
Още от Пазари