Песимистични изказвания за възстановяването на пазарите през второто полугодие

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg Лондон, В развитие, 08.03.2019

Снимка: Geraldine Hope Ghelli/Bloomberg Снимка: Geraldine Hope Ghelli/Bloomberg

Виждаме червено море на екраните на трейдърите днес. Индексът Stoxx 600 е надолу с 0,8% и отбелязва най-големия си спад от месец насам. Автомобилните производители и миннодобивните компании са сред най-зле представящите се сектори в Европа днес.Това се случва в момент, в който инвеститорите изпитват опасения относно глобалната картина на икономическия ръст. Това съобщи Юън Потс, пазарен анализатор, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.   

"Вече 3 ч и половина от началото на борсовата сесия, и всеки един от основните пазари се търгува в понижение като FTSE тук в Лондон, и IBEX в Мадрид са най-зле представящите се индекси – всеки в понижение с 1%. В Азия акциите от Сидни до Хонконг поевтиняха, като китайският пазар се понижи най-много от октомври насам", посочи Потс.

"Промишлените поръчки в Германия неочаквано спадат през януари, което прибавя допълнителни към притесненията в Европа. Прогнозата на икономистите беше за ръст от 0,5%. Вместо това промишлените поръчки в най-голямата европейска икономика са се понижили с 2,6% - най-много от юни насам", каза още пазарният анализатор.

Той допълни, че след като ЕЦБ съкрати прогнозата си за ръста от 1,7% на 1,1% някои официални лица казаха пред Bloomberg, че все още смятат тази цифра за твърде оптимистична. Според някои съобщения законодателите се тревожат, че възстановяването през второто полугодие може и да не се осъществи.

Очаквайте целия коментар във видео материала.

 

Последни новини
Още от Пазари