Апетитът към златото на пазарите се завръща

Мартин Митренцев, Форекс анализатор, В развитие, 20.02.2019

Златото поскъпва за 5 пореден ден, спрямо най-ниските нива от 4 през последната година от 1177 долара за тройунция, спрямо моментните нива от 1347 долара за тройунция, това бележи 15 % покачване в цената му. Този пик в ръста на цената се наблюдава в последните няколко седмици. Това каза в коментара си Мартин Митренцев, Форекс анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

"Два са основните фактори, довели до поскъпването на цената на златото", уточни Митренцев. "Единият е обусловен от по-мекия тон на Фед относно паричната политика и относно евентуалното покачване на основния лихвен процент. Другият е непредприемането на действия от Вашингтон спрямо нарастващия национален дълг на САЩ, който през миналата седмица надскочи 22 трилиона долара. Двата фактора освен до поскъпване на златото доведоха  и до един спад в цената на долара, което е нормално, тези два инструмента са корелирани. Покачването на цената на златото се базира  и на днешната среща на Фед и очакванията за затягане на този мек тон и оповестяването официално, може би на само 1 покачване на лихвите през тази година".

Анализаторът коментира и покачването на цената на петрола поради намаляване на производството му, зад което стои основно Саудитска Арабия.

Гледайте целия коментар във видео материала.

 

Последни новини
Още от Пазари