Печалбите на банките и на петролните компании подкрепиха Stoxx 600 с ръст от 1,5%

Пазарен коментар на Сандра Килхоф, Bloomberg Лондон, В развитие, 18.01.2019

Печалбите на банките и производителите на петрол днес помогнаха повишението на стойностите на Stoxx 600 с 1,5%. Това каза Сандра Килхоф, пазарен анализатор от Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Апетитът към риск днес е налице в Европа, след по-ранния ръст на активите в Азия на основа на положителното търговско настроение. Ръстове наблюдаваме и при активите на банките и конкретно петролните производители, които подпомагат индекса Stoxx 600, с ръст от 1,5%", съобщи Килхоф.

"Това движение нагоре идва след съобщение на Wall Street Journal, че финансовият министър на САЩ, Стивън Мнучин, е предложил облекчаване на митата срещу Китай. Макар министерството да отрича информацията, съобщението подтикна спекулациите, че администрацията е по-склонна към сделка, за да подпомогне финансовите пазари. Съобщението подкрепи и останалите регионални индекси, като FTSE и Dax и двата са с по-високи стойности с 1,2%, а CAC40 нараства с 1,5%", уточни пазарният анализатор.

Сред не толкова добрите новини, които съобщи Килхоф, са поевтиняването на акциите на Ryanair в Дъблин и Лондон, след като компанията понижи прогнозата си за годината със 100 млн. евро.

"Нискобюджетната авиолиния цитира по-ниските цени на билетите през зимата, които се очаква да спаднат със 7% в сравнение с предварително очакваните 2% спад. Цитирайки несигурността около Brexit изпълнителният директор Майкъл О`Лиъри каза също, че не отхвърля възможността от допълнителни намаления в количествата на билетите или малко по-ниска прогноза за цялата година".

Друга губеща компания в Stoxx 600, по данни на Килхоф, е Telecom Italia, чиито акции поевтиняха най-много от повече от 2 години насам. Това стана след като телекомът съобщи за забавяне на вътрешния си пазар и предвиди, че натискът от конкурентите ще продължи да възпира финансовите резултати и през 2019. Предупреждението идва след навлизането в Италия на френския нискобюджетен телеком оператор Iliad, който предизвика силна ценова конкуренция, посочи пазарният анализатор.

Вижте целия коментар във видео материала. 

 

Последни новини
Още от Пазари