Данните за германската икономика понижиха цената на еврото

Пазарен коментар на Сандра Килхоф, Bloomberg Лондон, В развитие, 15.01.2019

Европейските акции изтриха предишни ръстове на цените си, докато импулсът от потенциални китайски стимули, подпомогнал азиатските акции по-рано не успя да се задържи. Това каза Сандра Килхоф, пазарен анализатор от Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Вместо това политическите рискове и опасения относно гласуването на сделката по Brexit на Тереза Мей тази вечер изглежда че се отразяват на пазарите, каза още Килхоф.

"В момента индексът Stoxx 600 и Dax са без промяна, докато FTSE и CAC 40 са повишили стойностите си с едва 0,2%. Няма какво особено да се каже конкретно днес за търгуването на акциите, затова да поговорим за валутите – най-вече следим еврото и британския паунд", посочи пазарният анализатор.

Според коментара на Килхоф еврото поевтинява с 0,3% до най-ниското си ниво от повече от седмица, след като германските данни потвърдиха най-слабата година за ръста на икономиката от 2013. Британският паунд също е във фокуса на вниманието, той поевтинява с 0,2% до 1,2834 долара.

"Волатилността на британската валута се увеличава, докато инвеститорите очакват Тереза Мей да загуби днес в гласуването в Парламента. Звеното за частно банкиране на Citigroup дори съветва клиентите си с голямо нетно богатство да не търгуват британския паунд, поне за днес. Валутата по-рано покачи стойността си, започвайки да включва в оценката си изгледите за отлагане на Brexit което би предотвратило излизане от блока на Великобритания, при това  без условия по развода или преходен период за облекчаване на процеса. Но след това изгуби импулс, след като от кабинета на канцлера Ангела Меркел бе отречено съобщението във вестник „The Sun“, според което Меркел е предложила на Мей допълнителни отстъпки", каза още Килхоф.

Активите-убежища също са под натиск, уточни анализаторът, като швейцарският франк и датската крона поевтиняват с 0,3%. Междувременно доходността по 10-годишните германски облигации се понижи с 3 пункта до 0,2% и това е  най-ниското ниво от над седмица, а тази по 10-годишните британски ценни книжа се понижи се с 2 пункта – най-големият спад от над 2 седмици, каза още Килхоф.

Гледайте целия коментар във видео материала.

Последни новини
Още от Пазари