Хаос на азиатските пазари заради турската лира

Пазарен коментар на Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг, Бизнес старт, 13.08.2018

Днес акциите в Азия попаднаха под тежки удари, което се дължи основно на хаоса около турската лира. Тя е в епицентъра на световна разпродажба на валути на развиващите се пазари. Това каза пазарният анализатор Ришаад Саламат от Bloomberg Хонконг в предаването "Бизнес старт" с водещи Христо Николов и Живка Попатанасова.

„Днес най-важната дума е разпространение. Сигурен съм, че сте отразили опитите на Анкара да стабилизира лирата, които дадоха резултат, но само за кратко, след което резкият спад на валутата продължи. Азиатските валути също бяха засегнати в момент, когато те вече бяха тръгнали надолу заради търговските напрежения. Волатилността се върна на нива, които за последно видяхме по време на изборите в САЩ“.

Китай остава двигателя на развивашите се пазари. Юанът отслабва за 9-та поредна седмица, добави Саламат. През уикенда Китайската централна банка се опита да ограничи спада на валутата си като каза, че няма да я използва като търговско оръжие и изключи „сериозни“ икономически стимули.

Всичко това бе усетено и на фондовите пазари – силата на йената се отрази на по-слаби индекси.

Целия коментар вижте във видеото.

Последни новини
Още от Пазари