Турция отчете най-високата годишна инфлация от 15 години

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg Турция, В развитие, 06.07.2018

Турските финансови пазари са с разнопосочно представяне тази седмица. Турската лира отслабва с 0.3% спрямо долара. Това каза изпълнителният продуцент на Bloomberg Турция Симин Демокан в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„Във вторник разбрахме, че годишната инфлация се е ускорила до повече от 15% през юни. Това е най-високото ниво от близо 15 години и предизвиква призиви към централната банка да затегне паричната си политика отново. От април насам централната банка повиши лихвените проценти с 500 базисни пункта“.

По думите ѝ индексът Borsa Istanbul отбелязва силно представяне тази седмица с повишение от 2.5%.

„Въпреки това изглежда, че чуждестранните инвеститори се отдалечават от турските акции. Към 2 юли притежават 62,5% от акциите, което е най-ниското ниво от декември 2016 г. Това се дължи главно на политическата несигурност преди изборите и притесненията за икономиката“.

Доходността по двегодишните правителствени облигации е малко под 20%, след като се беше изкачила до най-високото ниво за десетилетие в четвъртък и се повишава със 70 базисни пункта за тази седмица, посочи Демокан.

„В понеделник президентът Ердоган ще обяви членовете на кабинета си, след като даде клетва в парламента след изборите на 24 юни. Ще бъде важно кой ще бъде избран да управлява икономиката, тъй като притесненията се увеличават. Преди изборите инвеститорите бяха уплашени от обещанието на Ердоган да поеме повече контрол над паричната политика след победата си, оставайки под въпрос независимостта на турската централна банка за в бъдеще“.

 

Последни новини
Още от Пазари