Търговското напрежение пак е на дневен ред в Азия

Пазарен коментар на Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг, Бизнес старт, 25.06.2018

Нямаше повишение на цената на рисковите активи след положителната сделка на заседанието на ОПЕК в петък, след разхлабването на кредитите от страна на Китайската народна банка, което най-накрая достигнахме в края на седмицата, и дори след като турският президент Ердоган спечели изборите. Изглежда, че търговското напрежение е отново на дневен ред. Това каза пазарният анализатор Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

„Търканията са отново на решаващ кръстопът тази седмица, защото САЩ в петък се настрои да наложи ограничения върху китайските инвестиции. Президентът заплашва ЕС с мита върху вноса на автомобили“.

Анализаторът посочи, че азиатските акции поевтиняват.

„Японските акции поевтиняха, след като йената поскъпна, а индексът Nikkei в Токио е с 0.39% надолу. Акциите в Китай се колебаеха между печалбите и загубите, а валутата отслабна след съобщението в неделя, че ще бъдат отпуснати над 100 милиарда долара в банковата система, за да се помогне за смекчаване на забавящата се икономика“.

Саламат посочи, че индексът Shanghai Composite сега е на 2,894 пункта. 

„Едни от акциите, които наблюдаваме тук в Хонконг са на компанията ZTE, които са с 9.08-процентово понижение, тъй като американски служител на Търговския департамент на САЩ заяви, че компанията е близо до отстраняването на крайната пречка, необходима на администрацията на Тръмп да премахне санкциите“.

 

 

Последни новини
Още от Пазари