Инвеститорите в Турция са под напрежение преди изборите

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg Турция, В развитие, 20.06.2018

Инвеститорите в Турция са под напрежение преди изборите този уикенд. Това каза изпълнителният продуцент на Bloomberg Турция Симин Демокан в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„Турската лира отново е най-зле представящата се валута сред развиващите се пазари, поевтинявайки с 0,4% спрямо долара и понижавайки се за втори пореден ден.Откакто бяха свикани предсрочните избори преди два месеца, турската лира е надолу със 17%“.

По думите ѝ доходността по 10-годишните турски държавни облигации е на рекорден връх, малко под 17%.

Тя добави още, че индексът Borsa Istanbul е леко надолу.

„Инвеститорите изпитват опасения относно икономическите планове на президента Ердоган, ако спечели изборите. Вчера той каза, че Турция ще се занимава с лихвите след изборите, високите лихви не са пътят напред.Това поставя под въпрос независимостта на Турската централна банка за в бъдеще“.

Изпълнителният продуцент припомни, че турските избори са тази неделя.

„Избирателите ще избират президент и парламент. Опозицията показа най-силните си резултати, откакто президентът Ердоган дойде на власт през 2003 и изглежда, че резултатите на изборите не са напълно предвидими.Ако нито един от кандидатите за президент не спечели над 50%, ще се проведе втори тур след две седмици“.

 

Последни новини
Още от Пазари