Американските санкции и руският дълг

Обявените от САЩ санкции на 6 април разтресоха сериозно руските финансови пазари

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Обявените от САЩ санкции на 6 април разтресоха сериозно руските финансови пазари и доведоха до големи разпродажби.

Последните събития потвърждават, че планът ни от преди 7 години да интегрираме руския пазар към международния беше правилно решение. Може би ако нашият пазар беше по-изолиран, вероятността от санкции върху държавния дълг би била по-голяма. Това коментира Константин Вишковски, ръководител на отдела за държавния дълг в руското министерство на финансите, пише Bloomberg.

В началото на февруари Министерство на финансите на САЩ предупреди, че руският пазар на държавен дълг е прекалено важен и разпростирането на санкциите може да доведе до негативни последици за световния финансов пазар, както и за американските инвеститори. 

Чуждестранни инвеститори са държали рекордните 34% от руския непогасен дълг в рубли преди разпродажбите да изпратят облигациите към най-лошата им седмица от над година. Инвеститорите свиха дългите си позиции заради опасения, че най-суровите до този момент санкции от страна на САЩ ще направят всички активи уязвими.

Източник: Bloomberg

На 6 април САЩ обявиха нови санкции срещу 38 руски физически и юридически лица, обвинени в участие в "атаките на Русия срещу западните демокрации". Сред санкционираните са седем олигарси, представени като близки на Кремъл и 12 фирми, които те притежават или контролират. Попадналите под американските санкции руски компании могат сериозно да пострадат заради ограничаването на възможността им да търгуват и да обслужват дълга си в щатски долари.

„За съжаление, в момента геополитическата ситуация е такава, че всичко е възможно“, подчерта Вишковски. „Не можем да изключваме никакъв вариант, но видяхме заключенията на американското финансово министерство относно руския дълг, което ни дава сигнал, че има малка вероятност от въвеждане на такива санкции“, допълни той.

Според заместник-министър председателя на Русия Аркадий Дворкович САЩ действат нерационално и Русия трябва да е подготвена за всичко. Руските облигации вече са под натиск заради законопроекта, предложен в Конгреса този месец, за забрана на операции с руски дългови книжа.  

Последни новини
Още от Пазари