Хонконгският долар на най-ниско ниво спрямо щатския от 2005 насам

Пазарен коментар на Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг, Бизнес старт, 12.04.2018

Можем да започнем с лошите новини или с по-лошите - настъпателният тон в стенограмата на Фед, най-високото ниво на инфлацията от година насам или завишеното геополитическо напрежение в Сирия. Това каза пазарният анализатор Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. 

"Без съмнение следим и публикациите в Twitter на президента Тръмп, който заплаши Дамаск с ракетен обстрел. Това предизвика сътресения на петролните пазари и повиши цената до най-високите нива от 2014 година. От своя страна това помогна за повишаване на акциите, свързани с енергетика в целия регион. Този сектор най-вероятно предпазва целия регион от по-сериозни загуби".

По думите му Япония отбелязва спад в Токио на Nikkei 225, а в Китай има поевтиняване на Shanghai Composite.

"Министерството на търговията повтори своето обещание, че Китай несъмнено ще отговори, ако търговският спор ескалира. Те побързаха да добавят, че речта на президента Си във вторник не е била отстъпка към заплахите на Тръмп", каза още анализаторът. 

"Тук, в Хонконг, Hang Seng започна добре, преди да бъде обзет от мрачно настроение. Хонконгският долар е поставен под натиск и поевтиня до най-ниското ниво спрямо щатския долар, откакто беше въведен фиксираният курс през 2005" .

 

Последни новини
Още от Пазари