Април ще донесе глътка свеж въздух за акциите

Между март и май до $400 млрд. се очаква да бъдат разпределени под формата на дивиденти

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Ужасното тримесечие за акциите е в края си, а новото започва с положителен стимул в размер на $400 млрд. във формата на дивиденти.

Пролетта е силен период за акциите, коментираха стратези от Morgan Stanley. Те изчисляват, че в периода между март и май до $400 млрд. се очаква да бъдат разпределени между инвеститорите под формата на дивиденти, пише Bloomberg. „Традиционно април е силен месец за възвръщаемостта в световен мащаб“, посочват те.

Източник: Bloomberg Terminal

Акциите в Хонконг и развиващите се пазари отчитат силна възвръщаемост за април, показват анализите. В света на облигациите високата доходност и дългът на развиващите се пазари също записват „пролетно покачване“, макар и по-слабо изразено от това при акциите.

Американските държавни облигации имат доходност под средната от април до май, но след това отчитат по-добро представяне през третото тримесечие.

Мнозина инвеститори ще бъдат доволни да оставят зад гърба си тримесечие, в което ралито на пазара на акции през януари отстъпи на волатилността през февруари и срива, воден от технологичните компании заради скандала с Facebook през последните седмици. Междувременно се чуха и заявки за продължаване на политиката по повишаване на лихвите от страна на Фед.

„Насред нарасналата волатилност това може да осигури благотворното временно облекчение“, коментираха експертите от Morgan Stanley по отношение на задаващата се вълна от дивиденти. 

Последни новини
Още от Пазари