Отстъпление на азиатските акции на фона на важни пазарни новини

Пазарен коментар на Ришаад Саламат, Bloomberg в Хонконг, 22.03.2018

Пазарният анализатор Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг, коментира последното движение на азиатските акции в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова:

"Имаме истинско пътуване с влакче на ужасите за акциите, докато нервни инвеститори в региона оценят огромното количество важни пазарни новини. Като цяло след много положително начало на борсовата сесия сега нещата отиват надолу. Трейдърите се опитват да разберат влиянието на заседанието на Фед и изгледите за по-високите лихви в САЩ, както и в Китай. И всичко това на фона на надвисващи протекциониски заплахи. Изглежда, че по-късно днес американският президент Доналд Тръмп ще обяви мита срещу най-голямата икономика на Азия. Очаква се Вашингтон да наложи мита за около 50 млрд. долара срещу Китай заради нарушения на интелектуалната собственост".

По думите на Саламат обаче повишенията бяха заместени от спадове при основните индекси в Токио и Хонконг, като китайските акции отстъпиха назад, след като централната банка там повиши пазарните лихви. Централната банка направи същото и през декември, когато и САЩ повиши лихвите, припомни анализаторът. Индексът Shanghai Composite пък е надолу с 0,6%.

"Тук, в Хонконг, индексът Hang Seng е надолу с 0,4% . Над 100 пункта от този спад се дължат на Tencent. Акциите на най-голямата по пазарна оценка азиатска компания понижиха цената си след предупреждения, че нарастващите инвестиции в съдържание и технологии може да свият маржовете на печалбите.

На всичкото отгоре пазарните участници очакват и финансовите резултати на China Mobile и Petrochina в следобедните часове.

ASX 200 в Сидни е надолу с 0,2%, а Kospi е единственият индекс с повишение - с 0,6%.

Очакваме решения по лихвите също в Лондон, Манила, Джакарта и Тайпе".

 

Последни новини
Още от Пазари