Индексът Borsa Istanbul е в леко повишение за седмицата

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg Турция, 09.03.2018

Турската лира се е насочила към трета поредна седмична загуба спрямо долара. Само вчера валутата спадна до историческо дъно спрямо еврото. Индексът Borsa Istanbul е в леко повишение за седмицата. Това каза изпълнителният продуцент на Bloomberg Турция Симин Демокан в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Светозар Димитров. 

"Доходността по 10-год. правителствени облигации се насочива да отбележи най-голямото си седмично повишение от 2 месеца".

По-рано тази седмица централната банка остави лихвите си непроменени, въпреки че данните показаха, че инфлацията се е задържала над 10% през февруари, двойно от целта на банката, припомни Демокан. "Някои икономисти твърдят, че лихвите са останали твърде ниски, за да овладеят инфлацията и да обуздаят нарастващия дефицит по текущата сметка".

Goldman Sachs и UniCredit казват, че очакват още бъдеща слабост на турската лира, каза още анализаторът. "Кредитната агенция Moody’s съкрати още кредитния рейтинг на Турция до под инвестиционната скала, също позовавайки се на опасения за паричната политика".

Вижте повече във видеото. 

Последни новини
Още от Пазари