Азиатските акции си отдъхват

Софи Камарудин, Bloomberg Хонконг, 09.03.2018

Много са двигателите на азиатските пазари днес, в петък. Акциите в региона се покачват за втори ден, а йената се насочва към отбелязване на седмичен спад. Това каза пазарният анализатор Софи Камарудин в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. 

"Начело на вниманието е приетата покана от Тръмп за среща с Ким Чен Ун през май, което някои определят като пробив, който да намали геополитическата рискова премия на пазарите. Но някой остават скептични, предвид досегашния опит с Пхенян".

При Японската централна банка Курода запазва сегашната посока, преди новия си мандат като гуверньор, допълни Камарудин. 

"В Китай потребителските цени са скочили през февруари, но базисните ефекти не са задължително знак за глобална рефлация. Производствените цени са се понижили още, което е двоен удар за компаниите за материали в допълнение към митата на Тръмп върху алуминия и стоманата".

Като цяло днес азиатските акции си отдъхват, макар не на върховете постигнати в сесията, добави анализаторът. "Индексът Nikkei 225 прекъсна по-ранните си повишения, като сега се покачва с 0,65%. Индексът Kospi е нагоре с 1,15%. В Сидни акциите се покачиха с 0,34% при отсрочени надежди, че Австралия ще бъде освободена от мита след Канада и Мексико".

"В Шанхай, акциите са се насочили да приключат с повишение през първата седмица от националния партиен конгрес. А индексът Hang Seng се повишава при добро настроeние след положителни приходни резултати". 

Повече вижте във видеото. 

Последни новини
Още от Пазари