ОПЕК все още не вижда решение на проблема с шистовите производители

По прогнози на американското правителство индустрията ще добави още 1 млн. барела дневно тази година

Снимка: Eddie Seal/Bloomberg Снимка: Eddie Seal/Bloomberg

През последната година броят на нефтените платформи се покачва, след като съкращаването на производството от страна на ОПЕК доведе до ръст при петролните цени, подтиквайки шистовите производители да стават все по-активни.

Но този ръст неизбежно застрашава цените. Броят на платформите се е увеличил с близо една трета за последната година, като американското производство се е повишило до над 10 млн. барела дневно, превишавайки най-високата стойност, отчетена през 1970. Това от своя страна оказва натиск в посока надолу върху цените на петрола, саботирайки плановете на ОПЕК. И още много шистов петрол е на хоризонта, предупреждават търговците.

Източник: Bloomberg

През последната година ОПЕК се опита да разбере обхвата на проблема и да убеди конкурентите да намалят производството. Но въпреки усилията, то продължава да расте и да печели пазарен дял. Повишаването на световното търсене досега поглъщаше допълнителното американско производство, ограничавайки влиянието върху цените. Но за картела шистовият добив остава все така сериозна пречка, колкото и преди.

Преди година Мохамед Баркиндо, главният секретар на ОПЕК, покани шистовите си конкуренти на вечеря в Хюстън по време на енергийната конференция CERAWeek. Това беше първото по рода си подобно събитие и двете страни си размениха любезности. Но ако някой тогава е очаквал, че шистовите производители ще помогнат на картела, сега е пределно ясно, че американските петролни барони са доволни от ситуацията. Оттогава американското производство е нараснало с около 1,1 милиона барела дневно – еквивалентно на това на Либия.

Баркиндо планира да се срещне с шистовите производители отново в рамките на същата конференция, започваща в понеделник, 5 март, която ще събере на едно място производители, търговци, банкери и инвеститори. „Един от уроците, които научихме, е, че като производители, всички сме в една и съща лодка“, коментира Баркиндо.

Останалите в картела изразиха опасения, че шистовото производство може да принуди ОПЕК да удължи съкращенията и след края на 2018.

Малко вероятно е шистовите производители да послушат ОПЕК в Хюстън. Повече дисциплина обаче може да дойде от натиска от страна на акционерите. Инвеститорите, изморени от загуби, искат шистовите компании да се фокусират върху възвръщаемостта, а не само върху растежа. Освен това бумът среща естествени ограничения – разходите за платформи се увеличават, капацитетът на нефтопроводите е ограничен, а работната ръка става по-скъпа.

И все пак, с цени на петрола с около $10 над средната за 2017, може да се очаква ръст на шистовото производство. Ако прогнозите на американското правителство се окажат верни, индустрията ще добави още 1 млн. барела дневно тази година.  

Последни новини
Още от Пазари