Инвеститорите, паундът и преговорите за Brexit

Анализаторите претеглят диалога с Брюксел и политиката на Английската централна банка

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Изправяйки се пред риска от нов застой в преговорите за Brexit, инвеститорите изглежда вече са свикнали, пише Bloomberg.

Насред динамиката в напрежението между Лондон и Брюксел и само няколко седмици преди ключова среща за бъдещите отношения на двете страни не се отчита ръст в търсенето на опции за хеджиране срещу волатилността. Някои анализатори прогнозират сделка в последната минута, подобно на споразумението през декември за преминаване към следваща фаза на преговорите, а междувременно очакванията за покачване на основния лихвен процент от Английската централна банка подкрепят паунда.

Източник: Bloomberg


Напрежението между двете страни в преговорите за излизането на Обединеното кралство се засилва, като премиерът Тереза Мей заяви, че никой на нейно място не би се съгласил на черновата, публикувана от ЕС миналата седмица. Мей търси начин да накара европейските лидери да гарантират преходен период, който е от ключово значение за бизнеса, на срещата в края на месеца. Но главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние предупреди, че такова споразумение може така и да не бъде договорено преди излизането на Великобритания през март 2019.

Имайки предвид, че твърд Brexit е все по-малко вероятен, мнозина очакват паундът да не отслабне значително в дългосрочен план“, коментира Лиам О`Донъл, паричен мениджър в Aberdeen Standard Investments.

Възможностите за маневриране на Мей са все по-ограничени заради вътрешнополитическата ситуация и безкомпромисният ЕС. Това кара някои да говорят за колапс на нейната администрация. Но същите фактори, които карат анализаторите да се тревожат за управлението на Мей, изглежда същевременно работят в полза на паунда. Анализатори в MUFG, Societe Generale и Rabobank заявиха, че очакват Тереза Мей да се пречупи и да постигне компромис с Брюксел, който да доведе до по-мек и по-удобен за бизнеса Brexit.

Мей звучи все по-отстъпчиво, след като в петък тя зави, че нито ЕС, нито Великобритания ще могат да получат изцяло онова, което искат в преговорите. Тя създаде впечатление, че е готова да постави интересите на бизнеса и работещите пред идеологията.

Инвеститорите не изглеждат притеснени за предстоящата среща на европейските лидери на 22 март.

„Надяваме се на сделка за преходен период до тогава, но ако това продължи повече от планираното, не е краят на света. Ще имаме повече яснота през следващите седмици“, каза Лий Хардман, валутен стратег в MUFG.

Междувременно не само Brexit трябва да се взима предвид от инвеститорите. Вероятността от повишаване на лихвите през май от Английската централна банка, както и мечите очаквания за долара показват, че може би все още има смисъл от инвестиции в британската валута въпреки рисковете.  

Последни новини
Още от Пазари