Китай започва да търгува петролни фючърси в юани от 26 март

Търговията ще се провежда на Международната енергийна борса в Шанхай

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Дългоочакваното начало на търговията с петролни фючърси, в юани (намерение, обявеното от Пекин преди месеци) ще започне на 26 март.

Търговията с подобни инструменти ще се провежда на Международната енергийна борса в Шанхай.

Това съобщи днес (9 февруари, петък) Китайската комисия за регулиране на търговията с ценни книжа (CSRC), предава Интерфакс.

Подобен проект бе лансиран през далечната 1993, когато петролни фючърси в юани се предлагаха на вътрешен пазар, но начинанието се оказа неуспешно, като бе преустановено година по-късно.

Според някои анализатори този ход на Пекин може да се окаже ключов за бъдещето на пазара с „черно злато“, като при условие, че чуждестранните инвеститори погледнат благосклонно на новите фючърси и ги включат в списъка с основни ориентири на световния петролен пазар като допълнение към Brent и WTI, то Китай би могъл да очаква значително нарастване на ролята на юана в световната търговия и икономика.

Някои стигат и по-далеч като предричат, че китайската валута може да измести, поне частично, долара при търговията с петрол.

По-скептичните пазарни експерти обаче посочват, че това няма как да се случи, докато китайското правителство контролира стриктно курса на юана.


 

Последни новини
Още от Пазари