Икономическият импулс в еврозоната с най-бърз темп от 12 години

Пазарен коментар на Сандра Килхоф, Bloomberg Лондон, В развитие, 05.02.2018

Индексът Stoxx 600 се отдръпна за шести пореден ден, продължавайки най-голямата разпродажба на акции от 2016. Това каза пазарният анализатор Сандра Килхоф, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

„Основният индекс е надолу с около 1% за момента, германският Dax – с 0,8%, а лондонският FTSE100 – с повече от 1.2%“.

По думите ѝ този разгром на пазара също се отразява негативно и на индивидуалните акции, въпреки някои позитивни приходни отчети тази сутрин.

„Например цената на акциите на Ryanair спадна с повече от 2.5% в Дъблин, след като стартира обратно изкупуване на акции на стойност 750 млн. евро и скок от 12% в нетните приходи за третото тримесечие“.

Тя посочи, че това се случва, след като най-големият европейски нискобюджетен авиопревозвач търси да увери акционерите след провала в импулса за обединение от пилотите.

„Също така днес следим и Tesco, чийто акции паднаха с 0,8% в Лондон. Причината за това е, че шефът на Booker Charles Wilson ще вземе контрола върху търговията на дребно и операциите на едро на Tesco във Великобритания и Ирландия след сливането между двете компании“.

Що се отнася до валутите, анализаторът каза, че еврото се търгува сравнително без промяна днес, падайки с по-малко от 4 базисни пункта спрямо долара.

Паундът се понижава с 0,1% спрямо долара, допълни още тя.

„Доходността по 10-годишните германски бундове се понижи с 3 базисни пункта до 0,7% - най-големият спад от 6 седмици. А доходността по 10-годишните британски облигации спадна с 1 базисен пункт до 1,57%“.

„Икономическият импулс в еврозоната скочи до най-бързия темп от почти 12 години, карайки фирмите да назначават най-много допълнителни работници от началото на хилядолетието“, информира още Килхоф.

 

Последни новини
Още от Пазари