Доларът поскъпва след 7 поредни седмици на спад

Пазарен коментар на Ед Лъдлоу, Bloomberg Лондон, 29.01.2018

Започваме с разпродажба при облигациите: американските ДЦК продължават с разпродажбата – доходността по 10-годишните американски облигации е 2,7% и е на най-високото си ниво от април 2014. Това каза пазарният анализатор Ед Лъдлоу, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

"Тази седмица предстоят много събития. Банкерите от Федералния резерв се събират за последното заседание за лихвената си политика, водено от гуверньора Джанет Йелън, преди изтичане на мандата ѝ. Очакваме Комисията по отворени пазари да представи положителна прогноза, която включва актуализирана информация за баланса на рисковете и малко по-настъпателен вариант на инфлационната прогноза".

Доларът поскъпва след 7 поредни седмици на спад. Той отбелязва ръст спрямо повечето основни валути, каза Лъдлоу. "Двойката евро-долар се търгува за 1,2412. Двойката лира-долар спада с 0,3% - лирата се понижава и с 0,2% спрямо еврото".

"Виждаме известна слабост при лирата, докато премиерът Тереза Мей е поставена под натиск заради Brexit и разделения в партията. Някои консервативни депутати твърдят, че тя не показва лидерски качества. Според медиите в страната, все повече хора оспорвате лидерството на Мей".

Йената също се понижи, след като Японската централна банка пренебрегна коментарите на гуверньора Курода, който заяви в Давос, че потребителските цени най-после се насочват към целта от 2%, добави анализаторът.

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от Пазари