Рисковете пред пазара на акции в Китай

Владимир Сиркаров във В развитие, 24.01.2018

Виждаме много сериозен ръст на китайските акции през последните години. Знаем за големия шок на пазарите през 2015, а след това въвеждането на някои по-строги регулации в края на 2015. Но през 2016, от края на февруари, виждаме ръст на пазарите, който е доста съществен. За 2016, 2017 до днешна дата имаме много съществено повишаване на основните индекси. Те бяха в унисон с увеличаването на корпоративните печалби, където имаше бум. Това повдига въпроса дали през 2018 корпоративните печалби ще съумеят да продължат много силното представяне през 2017. Това каза Владимир Сиркаров, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

"В динамичната атмосфера, в която се развиват пазарите и с активната намеса на правителството в Китай, ще е много трудно да се направи определена прогноза, но се виждат някои тенденции, които ще са важни за инвеститорите. Видяхме много сериозен ръст на корпоративните печалби в сектора на материалите, където влиза добивната промишленост, обработката на суровини, химическата и т.н. В Китай е логично да има най-сериозен ръст и потенциал за развитие именно в тези сектори. Секторът на телекомите също отчете много силни резултати. Имаше сериозен бум и в инфраструктурните разходи, както и при строителството и имотите". 

По думите на Сиркаров не трябва да се пренебрегва мнението на някои анализатори, които считат, че именно "тези сектори, които бумтяха през 2017, ще бъдат потенциалните губещи", в контекста на това, че "едва ли цикълът ще продължи по същия начин" и може да се очакват консолидации. 

Какви са очакванията за ефекта от намесата на правителството и целенасочената му политика, включително за охлаждане на пазара на имоти? Как ще се отразят прогнозите за ограничаване на фискалните стимули?

 

Последни новини
Още от Пазари