Оптимизмът в Азия изтегля акциите до нови върхове

Пазарен коментар на Розалинд Чин, Bloomberg Хонконг, 23.01.2018

Основните фондови пазари в Азия са в повишение тази търговска сесия. Това каза пазарният анализатор  Розалинд Чин, Bloomberg Хонконг, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Живка Попатанасова и Димитър Вучев. "Оптимизмът за корпоративните приходи подпомага изтеглянето на азиатските акции до върхове за всички времена".

"Централната банка на Япония приключи 2-дневното си заседание, като остави паричната политика непроменена и каза, че очакванията за инфлацията са спрели да се понижават".

Гуверньорът на централната банка Харухико Курода ще даде пресконференция само след час, която ще се следи за намеци дали централната банка на Япония ще върне ултра отхлабената си парична политика, добави Чин.

"Йената се усили. Повече внимание днес предизвиква ходът на президента Тръмп да наложи мита на до 30% от вноса в САЩ на соларни панели и на до 50% от вносните перални. Компании като LG Electronics и Woongjin Energy бяха ударени от това развитие. Както Китай, така и Южна Корея изразиха недоволство, като Китай каза, че митата са злоупотреба с мерките за търговска защита".

Южна Корея заяви, че е поискала от Световната търговска организация да одобри прекратяването на търговските отстъпки на американския внос. С други думи иска да възстанови митата върху тези стоки. Има повече търговско напрежение във въздуха докато Тръмп се отправя към Давос, каза още анализаторът.

Последни новини
Още от Пазари