Спука ли се балонът – биткойнът се срина с над 25% за часове

Подобни спадове се наблюдават и при другите основни криптовалути

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

След кошмарната нощ, която преживя, биткойнът продължава да се колебае около нивата от 11 000 долара за брой, след като по време на азиатската търговия се срина с 26%, съобщава агенция Bloomberg, цитирана от Investor.bg.

Обезценяването на най-голямата по пазарна капитализация криптовалута продължава на фона на нарастващите намерения на регулатори от целия свят да въведат правила, които да ограничат разрастването на индустрията на криптовалутите.

След загубената една четвърт от стойността си по-късно в Хонконг биткойнът поскъпна с 1% до 10 831 долара според средното изчисляване на цената от страна на Bloomberg. При другите най-популярни криптовалути рипъл и етер търговията също е волатилна сутринта българско време. 

„Трейдърите, които държат криптовалути, трябва да решат дали да се откажат от биткойна“, смята Стивън Ингландър, директор "Анализи и стратегии" в Rafiki Capital.

Междувременно на пазара в обращение вече са 80% от всички възможни биткойни. На 13 януари са били добити 16,8 млн. биткойна, като за добив остават още само 4,2 млн. биткойна. До този момент миньорите са получавали по 12,5 биткойна за всеки произведен блок, но до две години ще за същата дейност ще получават само по 6,25 биткойна.

Огромните загуби обаче не са само за биткойн. В последните 24 часа първите 20 дигитални валути по пазарна капитализация претърпяват двуцифрени спадове, става ясно от данни на CoinMarketCap. Например рипълът поевтиня с 26%, йотата – с 27%, монерото – с 22%, а етерът и лайткойнът загубиха по 19% от стойността си.

Спекулантите по целия свят трябва да се опитат да предположат кога или как регулаторите ще успеят да наложат някакъв контрол върху пазара, чиято пазарна оценка се дължи до голяма степен именно на неговите характеристики като децентрализация и анонимност.

В Южна Корея спирането на търговията с криптовалути все още е възможна опция, която се обсъжда. Това е заявил финансовият министър на страната Ким Дон-йон пред местно радио, цитиран от Bloomberg. Той е обяснил още, че при ирационални спекулации са необходими рационални регулации.

„Интересно ми е да видим как в една демократична държава като Южна Корея, в която огромна част от населението участва по един или друг начин на пазара на криптовлаути, търговията може да бъде забранена. Ако правителството въведе такова ограничение, след това да видим как ще получи гласове на следващите избори“, коментира Артър Хейс, главен изпълнителен директор на платформата за търговия с криптовалути BitMEX.

Междувременно в Китай също има настроения за затягане на условията за търговия с криптовалута през онлайн платформи и мобилни приложения, става ясно от информация на Bloomberg.

Последни новини
Още от Пазари