Най-мрачният ден от годината за пазарите в Европа

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg Лондон, 15.01.2018

След положителната сесия в Азия, за сега Европа не успява да продължи тенденцията. Това каза пазарният анализатор Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

"Изминали са около 3 часа и половина след началото на търговския ден, който някой хора наричат: най-мрачният ден за годината".

Акциите определено не оборват това твърдение, допълни Потс. "Почти всички пазари се търгуват при по-ниските от средните обеми и с понижения. Френският индекс CAC 40 се понижава с 0,2%, а германският DAX с 0,5%.

Поддръжниците на еврото се радват на по-добри новини, след като единната европейска валута продължава повишението си и то е едно от най-силните от над 3 години. Евртото се покачва за 4-ти ден, каза анализаторът. "Залозите, че ЕЦБ може допълнително да намали паричните стимули през годината помагат за увеличаването на увереността в еврото. Но това се оказва положително за повишението, което изведе европейските акции на почти 3 годишен връх".

"Междувременно лекият суров петрол се понижава за 1-ви път от седмица насам, като изтри печалбите от по-рано днес, подпомогнато от призива на Иран ограниченията в добива да бъдат удължени".

 


 
Последни новини
Още от Пазари