Петролът задържа ръста

Ремонтът на петролопровода Фортис в Северно море завърши

Броят на сондите в САЩ. Графика 26 декември 2017: Bloomberg Terminal Броят на сондите в САЩ. Графика 26 декември 2017: Bloomberg Terminal

Петролът задържа ръста от 58 долара за барел след подновяване на търговията след Коледа и след като американските производители се въздържаха да добавят нови сонди за втора поредна седмица, съобщи Bloomberg.

Фючърсите почти не се промениха в Ню Йорк, след като се повишиха с 2% миналата седмица. Броят на американските сонди остава без промяна на 747, показват данните от Baker Hughes от петък.

Ремонтът на петролопровода Фортис в Северно море завърши и в момента се правят изпитания за налягане, съобщи операторът Ineos в понеделник. Спирането на тръбопровода през ноември предизвика ръст в цените на петрола.

 

Петролът се насочва към втория си горишен ръст след като ОПЕК и страните-производителки извън организацията, включително Русия се договориха да удължат съкращенията на производството до края на 2018.

Министърът на петрола на Ирак каза в понеделник, че е оптимист за цените и че петролбът ще поскъпне догодина, наред със спада в глобалните запаси и повишаване на търсенето от Китай и Индия.

„Очакванията за отварянето отново на Фортис може да намали в известна степен натрупания потенциал“, каза в мейл Ханс ван Клееф, старши енергиен икономист от ABN Amro, цитиран от Bloomberg.

ABN Amro е сред най-бичи настроените банки за петрола през 2018, показва проучване на Bloomberg. Прогнозата й от 16 ноември за петрола сорт Брент за 2018 е за 70 долара за барел.

Русия запазва тазгодишното производство на петрол на нивата от 2016 с около 10,98 млн барела на ден в изпълнение на споразумението ОПЕК+, съобщи министърът на енергетиката Александър Новак по Русия 24 ТВ.

Националната петролна компания на Иран може скоро да ревизира петролните си запаси след като около 30 проучвания на чуждестранни петролни компании установиха по-високи запаси и производство от изчислените преди, съобши Министерството на петрола от Техеран.

 

Последни новини
Още от Пазари