Финансовите пазари в Турция със смесена седмица

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, 15.12.2017

Финансовите пазари в Турция имаха смесена седмица. Това каза изпълнителният продуцент на Bloomberg Истанбул Симин Демокан в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

"Видяхме понижение при турската лира с до 2% вчера, след като вчера централната банка на Турция не успя да оправдае очакванията. Банката повиши прозореца на спешната ликвидност само с 50 базови пункта, а очакването бе за 100".

През последните няколко месеца централната банка обеща да запази затегната паричната политика докато изгледите за инфлацията не се подобрят значително, каза още Демокан "Банката вече повиши лихвите с около 400 базови пункта за тази година".

През ноември инфлацията стигна 13%, най-високото ниво от 2003. Това е повече от двойно от целта на централната банка. Някои икономисти казват, че ако централната банка иска да постигне целта си от 7% до края на 2018 ще трябва да започне значително да повишава лихвите, добави анализаторът. "Не е тайна, че президента Ердоган е против високите лихви, а скорошните му предупреждения притесниха инвеститорите относно независимостта на централната банка".

"Днес турската лира е най-добре представящата се валута сред развиващите се пазари, а като цяло виждаме отслабване на долара. Доларът се обезцени с 1% тази седмица, като валутата се е насочила към първата си седмична загуба през декември".

Индексът Borsa Istanbul е нагоре с повече от 1% за тази седмица, отбелязвайки печалби за втора седмица, добави Демокан. "Доходността по 10-год. правителствени облигации е нагоре с 32 базови пункта през последните 5 дни".

 

Последни новини
Още от Пазари