Основните индекси в Европа изтриха печалби

Пазарен коментар на Сандра Килхоф, Bloomberg Лондон, 11.12.2017

Основните индекси на Европа изтриха по ранните печалби, като Stoxx 600 и CAC 40 се търгуват без промяна, а германският Dax е нагоре със само около десета от процента. Това каза пазарният анализатор Сандра Килхоф, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. "В същото време FTSE 100 на Великобритания се покачи със 0,6% - най-високото от почти 2 седмици".

"Една от акциите, които следим е BAE Systems, която сключи договор за 5 млрд. паунда с правителството на Катар за 24 самолета за военновъздушните сили на страната. Доставката на самолетите Юрофайтър Тайфун се очаква да започне в края на 2022, като сделката зависи от финансови условия и получаване на първото плащане не по късно от средата на следващата година. BAE е в повишение с 0,3% в Лондон".

В същото време Vivendi е най-големият печеливш в Stoxx 600 днес, покачвайки се 3,5% след като изпълнителният директор на Mediaset каза, че се надява взаимният интерес за телевизионно съдържание с Telecom Italia да проправи пътя към сключване на примирие с Vivendi, каза още Килхоф.

Коментарите на изпълнителния директор Pier Silvio Berlusconi пред италианския ежедневник Corriere della Sera идват след като Mediaset и Vivendi влязоха в правен спор, след като миналата година френската група неочаквано се оттегли от сделка за контрола на платената услуга за телевизия Premium на миланската група, добави анализаторът. "При валутите, еврото поскъпна с 0,2% до 1,1791 за долар, докато лирата се търгува без промяна спрямо долара на ниво 1,3387 за долар".

"Като цяло, волатилността при лирата през последната година надмина тази на всички останалите развити пазари и достигна колебания от 9% спрямо долара. Това ги поставя на едно ниво с обменните курсове на развиващите се пазари от Източна Европа и Латинска Америка". 

Движението при британските облигации идва след петъчната сделка за Brexit, подчерта анализаторът. "През уикенда министрите, включително секретаря по въпросите за Brexit Дейвид Дейвис, изпратиха сигнали, че Великобритания не може да изпълни това, което започна. Дейвис каза, че сделката е повече „декларация за намерение, отколкото закон с правна тежест.“


 

Последни новини
Още от Пазари