Седмицата в Азия започна с гръм и трясък

Пазарен коментар на Ришаад Саламат, Бизнес старт, 20.11.2017

Седмицата започна с гръм и трясък и изглежда сякаш азиатските инвеститори гледат към Германия вместо към своя регион, за да си намерят притеснение. Това се случва след като коалиционните преговори за четири-партийна коалиция на канцлера Ангела Меркел се провалиха. Страната може да се насочи към нови избори, като бъдещето на Меркел може също да е под съмнение. Еврото понася основната тежест като отново е под напрежение. Това каза Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг, в предаването „Бизнес старт“ с водещи Иван Нончев и Живка Попатанасова.

„Изглежда сякаш инвеститорите си търсят оправдание да продават акциите си. Според някои това е просто пазарна умора след високите резултати, постигнати досега за годината. Акциите са надолу в основните индекси“.

По думите му в Китай са най-резките понижения, а акциите са записали най-лошата седмица от три месеца.

„Токио също бе позитивен в началото, докато хората не решиха, че надолнището е техният приятел. Добрите цифри за търговията, както и скок при вноса и износа също не успяха да обърнат посоката. Според анализатори волатилността може да достигне върхове от 7 месеца насам, но пазарът може да отиде и в двете посоки“.

Анализаторът посочи още, че в корпоративния свят опасения буди продажбата на акции от страна на Toshiba, която изпрати акциите ѝ надолу с 5%.

„Компанията също така обмисля и да спре инвестиции от Westinghouse, за да може да избегне отпадане от фондовата борса в Токио“. 

Последни новини
Още от Пазари