Държавни облигации ще започнат да се търгуват на БФБ от 1 ноември

Предмет на търговия са всички емисии, търгувани на вътрешния пазар, коментират от борсата

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Търговията с държавни ценни книжа (ДЦК) на Българска фондова борса (БФБ – София) започва на 1 ноември, съобщи борсовият оператор.

Началото ще бъде отбелязано с церемония по символичен старт на търговската сесия, на която ще присъстват официални лица от Българската народна банка (БНБ) и Министерството на финансите.

"Този проект е очакван от дълго време. Радваме се, че достигна до точка, в която може да се осъществи. Надяваме се стартът да бъде успешен", коментираха от ръководството на БФБ пред Investor.bg.

От борсовия оператор уточниха, че предмет на търговия са всички емисии, търгувани на вътрешния пазар. Очакванията на оператора са да има интерес към инвестициите в ДЦК. 

"Новината е положителна и за посредниците, макар по-големите играчи да са банките. Положителен е за мен изпълненият ангажимет - "зададено-свършено". Обещанието беше спазено, което е добър индикатор", коментира от своя страна главният брокер на "София Интернешънъл Секюритиз" (СИС) Галина Зайцева. 

От съобщение на сайта на борсата става ясно, че от Министерството на финансите е постъпило заявление за допускане до търговия на Основния пазар BSE на 20 емисии ДЦК. 

Това е важна стъпка в съвместните усилия на Фондовата борса, Централния депозитар, Министерството на финансите и Българската народна банка (БНБ) за създаване на регулиран вторичен пазар за държавен вътрешен дълг в рамките на пазарите, организирани от БФБ. Очакванията са тази стъпка да обогати палитрата от финансови инструменти, които се търгуват на борсата, като я направят още по-атрактивна за инвеститорите. 

Търговията на ДЦК е част от стратегията за развитие на капиталовия пазар, приета през миналата година.


 

Последни новини
Още от Пазари