Япония тръпне в очакване на нова Абеномик вълна

Пазарен коментар на Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг, 23.10.2017

Смесена сесия за инвеститорите на фондовите пазари в Азия. Основната тема е голямата изборна победа в Япония на министър-председателя Шиндзо Абе. Това коментира пазарният анализатор Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Живка Попатанасова и Иван Нончев. 

"Йената се понижи, а акциите се повишиха в Токио. Инвеститорите виждат продължение на посоката за отхлабена парична политика. Абе е в добра политическа позиция преди предстоящото решение за нов председател на Японската централна банка".

Йената се понижи до най-ниското си ниво от юли. Двата основни показатели на Япония продължиха да подклаждат оживлението и достигнаха до най-високото си ниво от поне десетилетие насам. Програмата на  Абеномикс на премиера е довела до 20% понижение на йената от 2012, а Nikkei се е удвоил. Nikkei е нагоре 1,2%.

На останалите места в Азия акциите се колебаеха между печалби и загуби.

"В Китай Конгреса на Партията продължава. По-късно през седмица ще разберем повече за лидерската политика. В Шанхай пазара се търгува почти без промяна. Има новини и за пазара на жилища. Цените на жилища са отбелязали най-ниското повишение от януари 2016. Това сигнализира за забавяне на пазара на жилища, заради ограничения апетит на купувачите".

Тук в Хонконг Hang Seng има листнати доста строителни фирми. Той е на надолу с 0,67%.

Последни новини
Още от Пазари