Петролът гледа нагоре на фона на преизпълнението на сделката на ОПЕК

По-рано стана ясно, че споразумението за ограничаване на добивите е било преизпълнено с рекордните 120%

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Цените на петрола в началото на днешния ден (23 октомври) бележат ръст, след като пазарните играчи оценяват положително резултатите от заседанието на Техническия комитет за мониторинг на изпълнението на споразумението за добив на петрол между държавите от ОПЕК и други крупни нефтопроизводителки, намиращи се извън петролния картел.

На въпросното заседание стана ясно, че въпросните държави са преизпълнили споразумението за ограничаване на добивите на 120%, което е най-високото постижение досега.

Пои данни на Bloombmberg Terminal към 9:10 българско време петролът сорт Brent се е покачил до нива от $57,89 за барел, а лекият суров петрол WTI се търгува за $52,06 за барел.

Припомняме, че през есента на 2016 (30 ноември 2016) страните от ОПЕК постигнаха съгласие по съкращаване на добивите на петрол. На 10 декември 2016 още 11 държави, невлизащи в петролния картел, се съгласиха да съкратят добива си с 558 хил. барела дневно на сумарна база.

На срещата си в австрийската столица Виена пък, проведена на 25 май тази година, участниците в съглашението се споразумяха то да бъде продължено до края на март 2018, т.е. с 9 месеца.

 

Последни новини
Още от Пазари