Пазарната капитализация на Microsoft прехвърли $600 млрд.

Компанията достигна ръст от 25,4% на цената на акциите си от началото на тази година

Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

За първи път от 2000 пазарната капитализация на американския технологичен концерн Microsoft превиши $600 млрд., предаде MarketWatch.

Преди това този праг е достиган от компанията при дотком бума (икономическия "балон" на преоценени акции на интернет компании), показват данни на FactSet. Връщането към тази оценка и успехите на компанията в последно време са свързани с развитието на дейността ѝ в областта на облачните технологии под управлението на главния изпълнителен директор Сатя Надела, съобщи Investor.bg.

В четвъртък акциите на концерна поскъпнаха с малко под 1% в следборсовата сесия, а редовната затвориха с ръст от 0,4% до $77,91 за акция. 

Базираната в Редмънд Microsoft се радва на ръст от 25,4% на цената на акциите си от началото на тази година, докато индексът S&P 500 скочи с 14,4% за същия период. Microsoft е третата по големина компания по пазарна капитализация след  Alphabet Inc. и Apple Inc., показват данни на FactSet.

Компанията е основана през 1975 от Бил Гейтс и Пол Алън. От края на 70-те години се занимава с разработването на операционни системи за персонални компютри. Една от първите е MS-DOS, чието управление се извършваше с помощта на команден ред, припомня ТАСС. 

Последни новини
Още от Пазари