Как управлението на Шинзо Абе повлия на пазарите

Новосъздадената от губернатора на Токио Юрико Койке партия е изгубила инерция

Снимка: Akio Kon/Bloomberg Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Японският премиер Шиндзо Абе вероятно ще спечели на предстоящите избори, показва ново социологическо проучване на вестник "Майничи“, цитирано от световните медии. Резултатите от изследването показват, че новосъздадената от губернатора на Токио Юрико Койке партия е изгубила инерция.

Според проучването Либералнодемократическата партия на Абе може да спечели между 281 и 303 места в 465-местната долна камара на парламента на изборите на 22 октомври. Ако се сбъдне най-високата прогноза, това би било само с едно място по-малко от рекорда на партията от 304 места, постигнат на изборите през 1986.

Коалиционните партньори на либералдемократите - Комейто пък ще спечелят повече от 30 места, което ще позволи на управляващата коалиция да си гарантира 2/3 мнозинство в долната камара. Подобна победа би позволила на Шиндзо Абе да бъде преизбран като президент на партията на следващия ѝ конгрес през септември 2018. Освен това резултатите биха дали път за прокарване на промени в пацифистката конституция на Япония.

Абе иска промени в основния закон, които да позволят на Япония да има цялостна армия и сами да се защитават. Но проучването не носи само добри новини на Шинзо Абе. 47% от анкетираните казват, че той не трябва да остава премиер на Япония след изборите. 37 на сто предпочитат той да остане начело на страната.

Bloomberg подготви интересна серия от графики, която показва влиянието на политиките на Шиндзо Абе върху пазарите в последните години.

Графика 1. Показва се, че петте години управление на Абе са се отразили добре на акциите и зле на йената....

Графика 2: Т.н. Misery index показва, че японците са по-щастливи в сравнение с населението в други водещи икономики. Индексът е изчислен от Bloomberg и показва сумата на инфлацията на годишна база и безработицата в дадена страна. Увеличаване на стойността на измерителя означава влошаване на икономическия климат и обратно – намаляването му показва подобрение....

Важно е да погледнем на темата и от гледна точка на паричната политика. Ако Шинзо Абе спечели изборите следващата седмица, това ще увеличи шансовете гуверньорът на Японската централна банка да остане начело за още един мандат, твърди бившият икономически министър на Япония Хейзо Такенака. 

В интервю за Bloomberg той коментира „Курода свърши чудесна работа, той трябва да продължи“. След като гуверньорът на централната банка въведе политика на безпрецедентни стимули, цените спряха да падат, а икономиката е в по-добра форма, допълва Такенака. Шинзо Абе много пъти е изразявал доверието си в Курода и преназначаването му е най-вероятният сценарий, смятат икономисти, участвали в скорошно проучване. Въпреки че инфлацията е далеч от 2%, индексът Nikkei 225 е на най-високото си ниво от 21 години, а икономиката е по пътя на най-дългата си експанзия от 2001 насам.

Японската централна банка продължава с политиката си на контрол на кривата на доходността, за да вдигне инфлацията. Слабата йена, потискана от затягането на паричната политика в САЩ, подкрепя износа, а инфлационното напрежение остава ниско. BOJ използва комбинация от инструменти, за да контролира доходностите. Тя е закотвила краткосрочните лихви при минус 0,1%, а 10-годишните – при 0%. Банката променя обема на покупките на облигации, за да държи доходностите около тези таргети.

Графика 3: Задържането на лихвите по японските облигации, докато тези по американските растат, помага на йената да отслабне. На тази графика е показана разширяващата се разлика между японските и американските държавни ценни книжа.

Графика 4: Следващата графика показва намаляването на кривата на доходностите в Япония през последните 5 години. Включени са времеви хоризонти от 3 месеца до 40 години от 2012 насам.

Графика 5:  Японската централна банка е намалила темпа на покупки на държавни ценни книжа, но едва ли ще се откаже от насоките си за 80 трилиона йени годишни покупки. Причината – институцията трябва да избягва всеки официален сигнал, че намалява стимулите, защото инфлацията остава доста далеч от таргета й. На графиката можем да видим, че BOJ доминира на пазара на японски дълг като най-голям купувач.

Графика 6: Ето и малко перспектива. От раздутите баланси на водещите централни банки по света японският прави силно впечатление.

Що се отнася до японските акции, те се представят доста добре в годините на управлението на Шиндзо Абе. Изглежда и чуждестранните инвеститори са заинтересовани от японските книжа. Индексът Topix е на най-високото си ниво от 10 години, а Nikkei 225 счупи 21-годишен рекорд. Чуждестранните инвеститори са купили нетните 5 млрд. и 900 млн. долара под формата на японски акции само в първата седмица на октомври. Това е най-голямото количество от две години и половина, сочат данни на борсовия оператор в Токио.

Графика 7: Японските акции се намират в класическия сценарий купи слуха, продай факта, което може да доведе до спад на Nikkei 225 веднага след изборите следващата седмица. Все пак евентуалният спад не би трябвало да продължи много, тъй като средносрочните прогнози за японските книжа са положителни. На графиката виждаме представянето на Nikkei 225 и над 20-годишния връх, който достига.

Автор: Вероника Денизова 

Последни новини
Още от Пазари