Оптимизъм властва в Азия

Пазарен коментар на Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг, 16.10.2017

Акциите в Азия получиха сериозна подкрепа, като много от индексите в региона достигнаха нива, невиждани от 10 години, а някои дори и от по-дълго време. Това каза пазарният анализатор Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Иван Нончев и Живка Попатанасова.

"Важните данни за деня бяха свързани с китайската инфлация. Потребителските цени се покачват изцяло в синхрон с очакванията от 1,6%, но производствените цени отново бяха тези, които влязоха в заглавията".

Заводските цени надминаха прогнозите с ръст от 6,9%. Икономистите предсказваха 6,4%, отбеляза коментаторът. "Цифрата показва, че компаниите нямат проблеми с ценообразуването, което се отразява добре на корпоративните печалби. Това подкрепя коментарите на гуверньора на китайската централна банка направени през уикенда, които бяха доста оптимистични за ръста на китайската икономика. По думите му китайската икономика може да отбележи 7% ръст през 2017". 

Китайският оптимизъм бе гарниран с предупреждения за корпоративния дълг, но за сега изглежда, че икономиката набира скорост в навечерието на Конгреса на партията, каза още Саламат.

Последни новини
Още от Пазари