Политическият скандал със САЩ влече надолу турската лира

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg Турция, 13.10.2017

Турската лира върви към 5-седмична загуба в дългата поредица загуби от януари насам. Това каза изпълнителният продуцент на Bloomberg Турция Симин Демокан в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

"Турската лира се е обезценила с 1% спрямо долара за тази седмица. Политическият скандал със САЩ има водеща роля в слабостта на валутата. Официални лица от Вашингтон и Анкара ще се срещнат в следващите дни, за да се опитат да успокоят кризата около ареста на служители от американското консулство в Турция". 

Borsa Istanbul е нагоре с 1,5% тази седмица на фона на сигналите, че има усилия за решаване на ситуацията, каза още Демокан.

"Доходността по 10-годишните държавни облигации остава стабилна днес. Те се покачват с 18 базисни пункта за седмицата. Инвеститорите следят също и ситуацията в Сирия, след като Анкара изпрати военни части към нацията, подложена на постоянни военни действия, в съвместна операция с Русия и Иран. Военната намеса на турската държава е една от най-големите до момента в сирийския конфликт".

Последни новини
Още от Пазари