Цените на петрола – перспективи и прогнози

Oбщият обем на добива на шистов петрол в САЩ отчита повишение от началото на 2017

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Традиционните големи страни производителки на петрол все още наваксват новата реалност на петролните пазари. В края на ноември 2016 Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се споразумя да намали производството на петрол с 1,2 млн. барела дневно от 33,8 млн. барела  до 32,5 млн. барела дневно.

Цените на петрола се покачиха от около $45 за барел до над $50 за барел. Удължаването на споразумението с още 9 месеца до март 2018 не предизвика същия ефект като цените на петрола паднаха под $50 за барел. Картината на петролния пазар обаче вече има нови очертания.

С намаляването на добивите на петрол от ОПЕК и първоначалият широк отзвук на покачване на цените на черното злато над $50 за барел извличането на шистов петрол се превръна в рентабилна инвестиция. Шистовите производители в САЩ оцениха добър момент за връщане с нови сили на петролния пазар, пише Олав Диркмаат, директор в UFM Market Trends. 

От началото на 2017 и влизането в сила на споразумението на ОПЕК общият обем на добива на шистов петрол в САЩ отчита повишение.

Графика 1: Общ обем на добива на шистов петрол в САЩ (млн. барела на ден). Източник: Bloomberg Terminal

В исторически план намаляването на предлагането от страна на ОПЕК оказва влияние върху цените на петрола.  При подобни стъпки в тази посока през 1998, 2001 и 2008 се наблюдава ръст на цените на петрола в рамките на година след обявяване на споразумението, което може да се обясни с факта, че ограничаването на добивите се договаря на определена дата, но се осъществява поетапно.

Идеята, че този път намаляването на производството на ОПЕК ще има дългосрочно въздействие върху цените на петрола, стои под въпрос. Шистовите производители направиха революция в петролната индустрия и традиционните производители, включително страните от ОПЕК, трябва да се изправят пред новата реалност.

Прогнозите на пазарите и някои големи банкио все още сочат за цени на петрола над психологическата граница от $50 за барел. Въпреки това шансовете, че цените на черното злато ще приключат годината над $50 за барел не са много големи, а разковничето се крие в увеличаването на производството на шистов петрол и огромния потенциал пред развитието на технологиите за неговото извличане. 

Графика 2: Прогнози за цените на петрола. Източник: Bloomberg Terminal

От Barclays например прогнозират цена на петрола сорт Брент от $56 за барел през първото тримесечие на 2018.

Единственото нещо, което би могло да спаси петролните гиганти в битката за пазарен дял е едно по-силно затягане на паричната политика в САЩ. Американските шистови производители са особено чувствителни към потенциално оскъпвяване на разходите по кредитирането, което ще засегне пределната цена за добив на петрол чрез неконвенционален методи повече отколко чрез традиционни такива.

В края на 2016 плащанията по обслужването на дълга на американските енергийни компании вече достигнаха 70% от оперативните парични потоци. При по-нататъшно затягане на финансовите условия намаляването на доставките на петрол от ОПЕК би могло действително да се отрази на цената на петрола.

Темата за бъдещето на петролните компании и енергийния сектор ще бъде част от предстоящата конференция The Next Big Thing, организирана от Bloomberg TV Bulgaria. Повече за събитието може да видите ТУК!

Последни новини
Още от Пазари