Путин и кралят на Саудитска Арабия обсъдиха съвместни действия на петролните пазари

Руският президент и саудитският крал проведоха среща в Москва

Владимир Путин и Салман ибн Абдулазиз ал Сауд на среща в Москва. (05.10.2017) Снимка: Президентство на РФ Владимир Путин и Салман ибн Абдулазиз ал Сауд на среща в Москва. (05.10.2017) Снимка: Президентство на РФ

Руският президент Владимир Путин и кралят на Саудитска Арабия Салман ибн Абдулазиз ал Сауд са обсъдили въпроса за двустранно сътрудничество на петролните пазари.

Това съобщи енергийният министър на Руската федерация Александър Новак, цитиран от РИА Новости.

„Обсъдихме като цяло взаимодействието на пазарите, този въпрос бе засегнат и на ниво министри, и днес в рамките на двустранните преговори между президента на Руската федерация и краля на Саудитска Арабия“, коментира Новак.

По-конкретно става дума за съвместни действия между Москва и Рияд, които биха повлияли положителни на пазара на „черно злато“.

„Обсъдихме възможността за по-нататъшно взаимодействие по това направление. Нашите ръководители изразиха удовлетворение, че такава сделка (споразумението за съкращаване на нефтодобива между ОПЕК и други крупни производители на петрол извън организацията – бел.ред.) бе реализирана и повлия положително на пазарната ситуация“, добави главата на руското енергийно ведомство.

Припомняме, че през есента на 2016 (30 ноември 2016) страните от ОПЕК постигнаха съгласие по съкращаване на добивите на петрол. На 10 декември 2016 още 11 държави, невлизащи в петролния картел, се съгласиха да съкратят добива си с 558 хил. барела дневно на сумарна база. На срещата си в австрийската столица Виена пък, проведена на 25 май тази година, участниците в съглашението се споразумяха то да бъде продължено до края на март 2018, т.е. с 9 месеца.

Последни новини
Още от Пазари