Денят е слаб за финансовите пазари в Турция

Пазарен коментар на Симин Демокан от Bloomberg Истанбул, В развитие, 27.09.2017

Борса Истанбул. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg Борса Истанбул. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg

Турската лира понижава цената си с 0,5% - над границата от 3,57 за долара – и се насочва към най-ниското си ниво от 2 месеца насам, в условия на геополитическо напрежение в региона, съобщи от Истанбул Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg.

Като цяло, днес виждаме силен долар на всички фронтове. Индексът на Borsa Istanbul е надолу с почти 1%. Инвеститорите очакват изявлението на министър-председателя Бинали Йълдъръм, който ще съобщи прогнозата за икономиката през следващите 3 години. Фокусът ще бъде върху очакваният бюджетен дефицит. Доходността по облигациите нарасна преди това съобщение.

Президентът, Реждеп Таийп Ердоган изпрати предупреждение за възможни санкции към кюрдите – като каза, че Турция може да спре на износа на петрол от кюрдския регион в Ирак през турското пристанище Джейхан.

Коментарът на президента напомня, че по-голямата част от продажбите на петрол на полуавтономния регион на Ирак зависят от добрите отношения с Турция.

Според данните на правителството на Иракски Кюрдистан кюрдският регион в Ирак е възможно да притежава резерви от 45 млрд барела суров петрол, повече от Нигерия, която е член на ОПЕК.

Турция е против независимост на кюрдските малцинства, тъй като страната е притеснена, че това може да предизвика сепаратистки движения в ЮИ Турция.

 

 

Последни новини
Още от Пазари