Инвеститорите в Азия възвръщат апетита си към риска

Пазарен коментар на Софи Камарудин, Bloomberg Хонконг, Бизнес старт, 11.09.2017

Инвеститорите посрещнаха уикенда с очакване на последствията от урана Ирма и възможен ядрен опит от Пхенян. Силата на Ирма обаче отслабва, а Ким Чен Ун се въздържа от това да тества нова балистична ракета. Това възвърна апетита към риск днес, в понеделник и накара доларът да се съживи от най-ниското ниво от 32 месеца насам. Това каза пазарният анализатор Софи Камарудин, Bloomberg Хонконг, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. 

"С по-силния долар повечето азиатски валути са в понижение освен рупиите. Йената е отново над 108, което подкрепя акциите в Токио. Те връщат региона отново на високото ниво от декември 2007".

Технологичните акции отбелязват най-голяма печалба в Азия за разлика от миннотдобивните акции, най-голям спад при които отбелязват основните метали и златото, добави анализаторът.

Металите продължават своето понижение от петък, предизвикано от забавен износ на Китай, а по-силния инфлационен натиск, докладван през уикенда, не предизвиква стимулиране на икономиката. Австралийският долар също не помага на цените в Китай, каза още Камарудин. "Юанът е също под натиск тъй като дневните котировки се оказаха по слаби от очакването".

"Централната банка на Китай подготвя правила за валутни форуърди, което също се очаква да навреди на юана. Акциите в Шанхай се повишават с 0,1%, а индексът Hang Seng се насочва към втори ден от печалби. Акциите на автомобилната промишленост се повишиха след като от Пекин заявиха планове да се изведат от употреба автомобилите на твърдо гориво, за сметка на електрическите превозни средства". 

Последни новини
Още от Пазари