Петролът прехвърли $54 за първи път от края на май

Намеци за продължаване на сделката на ОПЕК, както и скорошното бедствие в САЩ тласкат цената на черното злато нагоре

Рафинерия на Роснефт. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Рафинерия на Роснефт. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Цените на петрола за първи път от 25 май превишиха котата от $54 за барел – към 15:07 българско време сортът Brent се търгува за $54.23 за барел, свидетелстват данни от Bloomberg Terminal.

Повишения с около процент отбелязват и двата основни сорта петрол, както и споменатият по-горе Brent, така и WTI. Последният се търгува за $49,24 за барел към 15:07 ч.

Повишението на въглеводородите се дължи на изявленията от страна на държави от ОПЕК и такива извън петролния картел за възможно по-нататъшно продължение на сделката за съкращаване на добивите след края на март 2018, както и на фона на скорошните събития в САЩ, където в последствие на опустошителния ураган Харви много от нефтодобивни и нефтопреработвателни мощности преустановиха работата си.

Влияние на пазара на „черно злато“ по-конкретно оказаха и думите на енергийния министър на Руската федерация Александър Новак, който заяви, че е възможно продължаване на сделката на ОПЕК и другите страни, крупни производителки на петрол извън картела, подкрепили я, ако целевите съкращения не бъдат изпълнени до края на определения срок.

Припомняме, че през есента на 2016 (30 ноември 2016) страните от ОПЕК постигнаха съгласие по съкращаване на добивите на петрол. На 10 декември 2016 още 11 държави, невлизащи в петролния картел, се съгласиха да съкратят добива си с 558 хил. барела дневно на сумарна база. На срещата си в австрийската столица Виена пък, проведена на 25 май тази година, участниците в съглашението се споразумяха то да бъде продължено до края на март 2018, т.е. с 9 месеца.  

Последни новини
Още от Пазари