Червеното – базисният тон през първата сесия на БФБ за седмицата

Всички основни индекси приключиха търговската сесия със спад

Снимка: Investor Media Group Снимка: Investor Media Group

 

Индексите на Българската фондова борса (БФБ – София) започнаха седмицата изцяло на червена територия и със сравнително по-нисък оборот от тези в последните борсови дни, обобщава днешната търговска сесия на капиталовия ни пазар Investor.bg.

Основният индекс SOFIX записа лек спад от 0,01%, приключвайки сесията на ниво от 713,94 пункта. По-широкият BGBX40 отписа 0,13% от стойността си до 136,18 пункта. Секторният BGREIT се понижи с 0,04% до 117,30 пункта, а равнопретегленият BGTR30 отчете спад от 0,21% до 558,90 пункта.

Оборотът на регулиран пазар възлезе на 413,8 хил. лв. след 265 сделки с 54 изтъргувани емисии. Общо 25 дружества понижиха цената на акциите си, 19 записаха ръстове, а други 10 останаха без промяна.

Лидер по оборот е Сирма Груп Холдинг с 91,7 хил. лв. На второ място е Софарма Трейдинг с 63,3 хил. лв.

Най-печелившата компания е Софарма с ръст в цената на книжата от 0,4% до 4,80 лв. за брой. На втора позиция е Централна кооперативна банка с повишение от 0,3% до 1,92 лв.,следвана от Софарма Трейдинг на трето място, чиито акции поскъпнаха с 0,1%.

Доверие Обединен Холдинг е най-губещата компания с понижение в цената на акциите от 5,1% до 2,58 лв. В понеделник компанията публикува консолидирания отчет за второто тримесечие на годината, от който се вижда, че приходите през първото полугодие намаляват с малко над 4% на годишна база, а печалбата се свива с близо 69% заради по-високи разходи за външни услуги и по-ниски финансови приходи.

На второ място по спад е Алкомет с понижение от 3,3% до 16,05 лв., следван от Евроинс, чиито акции поевтиняха с 2,4%. Днес застрахователното дружество обяви, че свиква общо събрание на акционерите сина 2 октомври, на което ще бъде гласувано предложение компанията да бъде отписана от регистъра на публичните дружества на Комисията за финансов надзор и акциите й да бъдат свалени от търговия на БФБ-София, каквито бяха и обявените намерения на мажоритарния собственик преди търговото предложение. Ще се гласува и нов устав на застрахователното дружество във връзка с очакваната промяна на статута му.


 

Последни новини
Още от Пазари