Brexit отново ще бъде водещ фактор за британския паунд

В понеделник британското правителство ще публикува два документа с позиция за преговорите по Brexit

Снимка: Miles Willis/Bloomberg Снимка: Miles Willis/Bloomberg

Brexit изглежда отново ще играе основно влияние върху представянето на британския паунд през следващата седмица, пише Bloomberg.

Несигурността около следващия кръг на преговорите между Великобритания и ЕС в края на месеца може да натежи върху британската валута, която отбеляза най-слабо представяне спрямо основните си конкуренти през последната седмица.

В понеделник Великобритания се очаква да публикува два документа, с които да разшири наличността на британски стоки на пазара на ЕС след Brexit и да сложи край на пряката юрисдикция на най-висшия европейски съд.

Графика: Bloomberg

Британският паунд се търгуваше на нива от $1,2860 към 19:50 в петък, поевтинявайки с над 2% през последните три седмици.

Последните икономически данни не подкрепиха в голяма степен валутата, след като сигнализираха, че ръстът на заплатите все още изостава от този на инфлацията.

Индексът Economic Surprise Index за Великобритания, изготвян от Citigroup Inc., който измерва доколко официалните макроикономически данни надхвърлят или изостават от прогнозните на анализаторите, достигна най-ниското си ниво от 5 години - минус 51,9. Индикаторът остава на отрицателна стойност, което означава, че икономическите данни за пореден път се разминават с прогнозните оценки. 

Днес, 20 август, британският министър за Brexit Дейвид Дейвис призова Европейския съюз да смекчи позицията си, че двете страни първо трябва да постигнат напредък по уреждането на "развода" и след това да преминат към обсъждане на бъдещите отношения, предаде Investor.bg.

Последни новини
Още от Пазари