След нестабилна търговска сесия Уолстрийт изпрати седмицата със спад

Инвеститорите реагираха на новината за напускането на главния стратег на Доналд Тръмп Стив Банън

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските индекси приключиха сесията със спадове, след като по-рано за кратко преодоляха първоначалните понижения. Инвеститорите реагираха на новината за напускането на главния стратег на Доналд Тръмп Стив Банън.

Dow Jones се понижи с 0,35% до 21 674 пункта. Най-силен натиск на индекса на сините чипове оказаха акциите на Nike, които поевтиняха с 4,4%. На другия полюс са акциите на Caterpillar и Chevron, които поскъпнаха със съответно 0,7% и 0,5%, обобщава Investor.bg.

S&P 500 се понижи с 0,18% до 2 425 пункта. Секторът на имотите записа най-силен спад – 0,75%, следван от акциите на телекомите и сектора на здравеопазването.

Nasdaq изтри 0,09% до 6 216 пункта.

CNBC припомня, че напоследък напрежението между Стив Банън и другите съветници в Белия дом, включително икономическият Гари Кон и по националната сигурност Х.Р МакМастър, ескалира.

Инвеститорите донякъде посрещат новината за напускането му с облекчение, защото това означава, че Кон и други ключови съветници ще останат на постовете си, коментира Питър Бууквар от Lindsey Group.

Именно Банън беше съветникът, който най-много настояваше за по-националистически подход към икономиката.

В интервю за The American Prospect наскоро той каза, че САЩ вече са в икономическа война с Китай.

Инвеститорите още не са се отърсили и от другите събития от Белия дом през седмицата, сред които и разривът на президента Доналд Тръмп със съветниците му от бизнес средите.

Цените на петрола записаха ръст в последната за седмицата сесия, след като стана ясно, че една от основните рафинерии в САЩ е затворена, но отбелязват спад за седмицата, пише MarketWatch.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка през септември поскъпнаха с 1,42 долара (3%) до $48,51 за барел на стоковата борса в Ню Йорк.

Това е най-високата цена на петрола за тази седмица, но нивото остава с 0,6% под цената на затваряне от петък миналата седмица, отбелязва изданието.

Цената на златото докосна най-високото си ниво за годината в днешната сесия над 1 300 долара, но отстъпи през сесията и приключи със спад. Това е необичайна динамика, тъй като нямаше новини, които да предизвикат разпродажби.

Фючърсите на златото със срок на доставка през декември поевтиняха с 80 цента (0,1%) до $1291,6 за тройунция, като преди това достигнаха за кратко ниво от $1 306,9.

За седмицата благородният метал изтрива 0,2% от цената си.

Последни новини
Още от Пазари