Критична младежка безработица в Турция

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, във В развитие, 16.08.2017

Лирата остава сравнително без промяна спрямо долара – след като вчера поевтиня с 0,3%. Това каза изпълнителният продуцент на Bloomberg Турция Симин Демокан в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. "Индексът Borsa Istanbul се движи противоположно на доскорошните си печалби и в момента пада с около 1,5% и е на загуба за втори пореден ден".

"Важно е да отбележим, че за тази година индексът е нараснал с 37%, благодарение на добре представящите се приходни отчети на компаниите. Влияние оказва и интересът на чуждестранните инвеститори, както и на положителните прогнози за възстановяване на икономиката".

Доходността на базовите 5-годишни облигации е без промяна – малко над 11%, след като във вторник достигна най-високото ниво от 3 месеца насам, каза Демокан.

По думите на изпълнителният продуцент на Bloomberg в Турция нивото на безработицата в страната е намаляло до 10,2% през май, подпомогнато от стимулите на правителството за създаване на нови работни места тази година. "Но подобреният климат на пазара на труда все още не е облагодетелствал младежите. Нивото на безработицата за турците, на възраст от 15 до 24 години, се е покачило на 22% след сезонната корекция, което прави изминалите 8 месеца най-лошия период от световната финансова криза насам по отношение на младежката безработица в Турция".

Последни новини
Още от Пазари