Оптимизмът на пазарите в Азия може и да се завръща

Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг, 09.08.2017

Акциите не са обект на обич от страна на инвеститорите, които насочиха вниманието си към геополитиката в тази част на света. Индексите на волатилността от САЩ до Япония скочиха, след като президентът Тръмп повиши залозите като отправи предупреждение, че по-нататъшни заплахи от Северна Корея ще бъдат посрещнати с „огън и жупел“. Пхенян заяви, че разглежда оперативен план за изстрелване на балистична ракета към Гуам, който е американски протекторат. Това каза пазарният анализатор Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

"Южнокорейските инвеститори се оттеглиха и това тласна индекса Kospi надолу. Те обаче заложиха на йената, която поскъпна и това на свой ред оказа натиск върху финансовите пазари".

В Токио Nikkei е най-слабо представящият се индекс в региона. В Китай, ръстът на производствените цени се е запазил стабилен през юли, което отчасти се дължи на поскъпващите суровини, каза още Саламат. "Всичко това става преди петък, когато се очакват данните за инфлацията в САЩ, които се считат за ключови за прогнозите за лихвените проценти в най-голямата световна икономика. Междувременно, акциите на световните пазари са малко под исторически връх. Опитимизмът може и да се завръща. Изглежда чашата е наполовина пълна".

Последни новини
Още от Пазари