Пазарите в Азия нервничат в очакване на пъзела на Фед

Пазарен коментар на Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг, Бизнес старт, 08.08.2017

Настроенията на азиатските пазари са доста смесени. Движението надолу е видимо. Инвеститорите си поемат глътка въздух, след като акциите достигнаха близо до най-високите си върхове от 2007 насам, а и заради вялата сесия на щатските пазари. Всички искат малко повече яснота относно глобалното търсене и политиката по лихвите в Съединените щати. Това каза пазарният анализатор Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. 

"Като цяло имаме един относително спокоен старт на седмицата за пазарите, преди очакваните в петък данни за инфлацията в Съединените щати, които могат да подскажат каква ще е посоката на паричната политика на Фед".

Последните търговски данни от Китай сочат стабилно търсене в световен мащаб. Износът и вносът не достигнаха прогнозите на икономистите, но търговският излишък на стараната се е разширил. Това не повлия на пазара в Шанхай. 

Дори когато данните са позитивни, те не успяват да привлекат интереса на японските инвеститори. Страната отбеляза 36-ти поред излишък по текущата сметка през юни, подкрепен от търговски баланс, който се е завърнал на зелена територия. В Токио, индексът Nikkei 225 отстъпва от двегодишния си връх.

Продължаващото дрънкане на оръжия на корейския полуостров се пренебрегва от Сеул и индексът Kospi се понижава незначително.

В Сидни, данните за доверието и последното оживление при базовите метали не успяха да привлекат пари към пазарите. 

Що се отнася до петъка, инфлационният пъзел на Фед означава, че данните за пазарната активност в страната ще привлекат силно вниманието.

Последни новини
Още от Пазари