Bank of America прогнозира рязък спад на акциите в края на 2017

Необходимият брой работни часове за закупуване на 1 единица от S&P 500 достигат рекорден връх

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Възходящият тренд на капиталовите пазари ще бъде прекъснат в края на 2017, прогнозират от Bank of America Merrill Lynch, предупреждавайки още от януари месец насам за сътресения на капиталовите пазари, пише Business Insider.

Ръстовете на пазара на акции са подхранвани от стимулиращите мерки на централните банки, включително и от забавянето на темпа на затягане на паричната политика в САЩ. Това допринася за задълбочаване на „неравенството“, тъй като по-голямото търсене на пазарите прави по-скъпо от всякога закупуването на активи от бенчмаркови индекси.

От банката установяват, че общият брой на работните часове, необходими за закупуване на единица от S&P 500, са скочили до рекордни върхове.

Графика: Bloomberg Terminal 

„Продължаващото поскъпване на рисковите активи ще създаде проблеми“, коментира главният инвестиционен директор на Bank of America Merrill Lynch Майкъл Хартнет. Това ще задълбочи неравенството, което в крайна сметка ще принуди Фед и останалите централни банки да изпуснат балона в края на годината“, допълва той.

Финансистът е по-мечи настроен по отношение на цената на акциите в сравнение с очакванията на по-голямата част от анализаторите, които следят движенията на Wall Street. Докато той прогнозира рязък спад на акциите до края на годината, проучване сред 20 стратези показва, че индексът S&P500 ще изпрати 2017 на ниво от 2 439 пункта или с малко под 0,2% от нивото, на което затвори в сряда, 12 юли.  

Последни новини
Още от Пазари