Дойде ли краят на най-доброто представяне на Nasdaq от 2009

Промяната в реторика на централните банкери ще забави възстановяването на технологичните акции, смятат от UBS

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Технологичният индекс Nasdaq 100 прекъсна най-дългата си серия на печалби от 2009 в резултат на последните резки спадове при акциите в технологичния сектор. Индексът е надолу с 2,2% от 31 май, отправяйки се към най-голямото си отстъпление за последната година, пише Bloomberg.

Въпросът, който вълнува инвеститорите в момента, е дали спадът на индекса представлява естествена корекция на цените или знак, че предстоят по-сериозни отстъпления.

Няколко трейдъра споделят своя прочит за динамиката на пазара и краткосрочните си прогнози.  

Джулиан Еманюел, изпълнителен директор Търговия с акции и деривати в UBS

“Разликата сега е, че централните банки станаха много по-агресивни по отношение на позицията си за затягане на паричната политика. Не може да се очаква възстановяване на технологичния сектор, ако доходностите по държавните ценни книжа продължат да се покачва в близко бъдеще. Налице е информационен вакуум през следващите няколко седмици и все още нашите клиентите предпочитат да останат предпазливи по отношение на инвестициите си в този сектор. Смятаме, че тази група активи ще останат под натиск, докато доходностите не обърнат посоката“.

 

Кевин Кели, главен инвестиционен директор на Recon Capital Partners LLC.

„Волатилността на акциите в технологичния сектор падна под тази на индекса S&P 500. Технологичните акции започнаха да губят инерция, тъй като те растяха с бързи темпове, а в същото време ръстът на цените им не беше все още коригиран с икономическите данни. Освен това стигнахме до момент, в който най-големите купувачи на технологични акции са самите компании, но вече сме напът да преминем този етап“.

 

Дъг Рамзи, главен инвестиционен директор на Leuthold Weeden Group

Според него залозите за ръстове през втората половина на годината изглеждат „обосновани“, което може да се обясни със сериозните повишения при S&P 500 Index и NYSE, които достигнаха рекордни върхове на 19 юни, респективно 28 юни.

Последни новини
Още от Пазари